STARTENDE ONDERNEMERS: KLIK HIER!

16 okt

Auto leasen voor startende ondernemers kan tegenwoordig makkelijker dan velen denken. Ervaring leert dat de drempel voor de startende ondernemer meestal komt doordat men denkt dat het leasen van een personenauto of een bedrijfswagen zonder jaarcijfers onmogelijk is. in vele gevallen zijn er mogelijkheden om goed voor de dag te komen en ook de fiscale voordelen van een auto lease te genieten.
Maar let op: er zijn verschillende smaken met ieder hun voor- en nadelen. Kies je voor gemak of laat je vooral de prijs spreken?

Startende ondernemers hebben een auto nodig

Er zijn heel wat startende ondernemers die zeker in het begin nog geen bedrijfswagen hebben. Zij reizen van A naar B in hun privé-auto en houden daarvoor keurig netjes een kilometerregistratie bij (€ 0,19 per km). Maar als het aantal kilometers alsmaar verder toeneemt, wordt het wellicht toch een keer tijd om in een auto van de zaak te gaan rijden. Dan is auto leasen voor startende ondernemers een best toegepaste oplossing.

Voor de meeste zzp’ers in de bouw is dat anders natuurlijk. Zij hebben al snel een bestelauto of bedrijfsbus nodig waarin al het gereedschap kan. 

Bedrijfswagen financieren voor een startende ondernemer;

Om een bedrijfswagen te financieren zijn er meerdere opties:
Hieronder de manieren en opties op een rij:

  1. Eigen vermogen
  2. Geld lenen
  3. Leasen

Een auto leasen was jarenlang iets voor managers van grotere bedrijven. Maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer zzp’ers die op deze manier de aanschaf van een auto regelen. Het grote voordeel? Je hoeft zo niet in één keer een flink bedrag op te hoesten.

Door een auto te leasen als zzp’er heb je meer financiële ruimte, bijvoorbeeld om investeringen te doen of lopende rekeningen te betalen.

Leasen is dus een manier om de aanschafkosten van je auto te spreiden. Dit geldt voor nieuwe voertuigen, maar ook voor tweedehands bolides. Er zijn twee vormen van leasen: financial lease en operational lease.

Financial lease voor zzp’ers en startende ondernemers

Financial lease kun je vergelijken met een hypotheek op een huis. Je koopt de bedrijfswagen op afbetaling en het voertuig wordt meteen jouw eigendom. Dat heeft een paar belangrijke fiscale voordelen.

  • Je kunt je voertuig afschrijven
  • Mogelijkheid voor terugvorderen van de betaalde BTW
  • Rente over je leasecontract is aftrekbaar
  • gaat het om een Bus, bestelwagen of een personenauto voor koeriersdiensten en/ of taxi? Dan profitieer je ook van investeringsaftrek. (Dit kan zelfs tot 28% van de aanschafwaarde).

Je betaalt maandelijks rente en aflossing. Een leasecontract duurt tussen de 12 en 60 maanden. Is de auto helemaal afbetaald? Dan mag je blijven doorrijden en hoef je de wagen dus niet in te leveren.

Waar op te letten bij het aangaan van een financial lease contract?

Denk goed na over de looptijd van het leasecontract. Vaak is het niet mogelijk om tussentijds het contract in één keer af te betalen of op te zeggen.
Je kunt tussentijds wel extra aflossingen doen, om zo de looptijd te verkorten, meestal heeft dit geen financieel voordeel voor jou als ondernemer.

Bij het zakelijk leasen van een auto voor als ZZP’er heb je vele fiscale voordelen, wel dien je ook rekening te houden met de bijtelling over het privégebruik van je auto.

Bijtelling zakelijke auto

Lease je als ondernemer een zakelijk auto? Dan ontkom je niet aan de bijtelling. Die wordt van toepassing als je per jaar meer dan 500 kilometer voor privé-ritten maakt. In de praktijk komen zzp’ers die een auto leasen daar al snel aan.  

De fiscus ziet dit dan als loon in natura. En daarover moet je belasting betalen. Er zijn twee bijtellingstarieven:

  • 4%: volledige elektrische auto’s (budgetplafond van € 50.000. Over de meerprijs wordt 22% bijtelling gerekend. 
  • 22%: alle overige auto’s, inclusief hybride voertuigen

Dit percentage keer de cataloguswaarde van de auto wordt opgeteld bij je inkomen. Daarover betaal je dan weer belasting. Wil je meer weten over zakelijk leasen van een auto?
Zie hiervoor de pagina van de Belastingdienst.Terug naar overzicht