Een auto leasen met marge-bepaling?

07 sep

een auto leasen met marge-bepaling

financial lease zonder aanbetaling!?

BTW auto & Marge auto?

Met Financial Lease krijg je veel te maken met de termen ‘BTW auto & Marge auto’. Veel ondernemers willen bewust een BTW auto leasen of juist een auto leasen met marge-bepaling. Dit verschilt naar vraag en situatie waarin de ondernemer zich bevindt met zijn ondernemingsactiviteiten- en liquiditeit. Een dergelijke bepaling, BTW of Marge is dus niet geheel onbelangrijk en kan zeker een behoorlijk financieel verschil voor de ondernemer maken. Een auto leasen met marge-bepaling kan bijvoorbeeld een ideale financiële oplossing zijn voor startende ondernemers. In deze blog geven we voorbeelden in praktijk en uitgebreid uitleg over de twee termen BTW auto & Marge auto inzake Financial Lease.

Financial Lease marge

Wat is een auto met marge-bepaling?

Een marge auto is een auto waarvan één van de vorige particuliere eigenaren al eens de BTW heeft betaald. Vanaf dat moment zit er geen BTW meer op de auto. Dit komt doordat de particuliere eigenaar de BTW niet mocht terugvragen bij de belastingdienst (zoals de meeste ondernemers dit wel mogen). Een auto met een marge regeling is dus een auto waar geen BTW meer op zit. Dit houdt in dat de volgende koper(s) van de auto geen BTW meer betalen. Koopt een ondernemer echter een auto van een particulier dan kan de btw niet meer worden teruggevorderd. Btw kan door een particulier nu eenmaal niet apart in rekening worden gebracht aan een ondernemer. Als een ondernemer/bedrijf marge-goederen doorverkoopt dan wordt er alleen btw verrekend over de winst omdat over de inkoopprijs al eens BTW betaald is. De term “marge” maakt de ondernemer hierop attent.

Op de foto verkoopt een particuliere klant een paar jaar later na gebruik zijn auto aan een autobedrijf. Vanaf dit moment wordt het een marge auto. Deze autobedrijf verkoopt de auto vervolgens aan een zakelijke klant, die de auto financiert onder marge-regeling zonder of met aanbetaling.

Financial-lease-zonder-aanbetaling

Financial Lease zonder aanbetaling bij Marge auto

Wanneer je als ondernemer kiest om een Marge auto te leasen, dan is de kans groot dat je een Financial Lease offerte krijgt zonder verplichte aanbetaling. Deze regel geldt echter alleen voor bedrijven die langer dan drie jaar ondernemend zijn. Voor starters kan nog een verplichte aanbetaling tussen 10-30% worden aangewezen. Een simpel tabel hiernaast informeert je snel en eenvoudig over het verschil tussen een Marge auto en BTW auto.

Marge leasevoorraad

Financial Lease met aanbetaling bij BTW auto

Wanneer je kiest voor de Financial Lease van een BTW auto, dan ben je alsware verplicht om dit bedrag zelf aan te betalen bij het autobedrijf, omdat de bank dit niet zal financieren. De reden hiervoor is dat de BTW-plichtige ondernemer het BTW bedrag mag terugvragen bij de eerst volgende belastingaangifte. Uit oogpunt van de bank is het niet verstandig , of beter gezegd, ‘zonde’ om over het BTW-bedrag over de genomen looptijd van het contract rente te betalen, als het BTW bedrag terug kan worden gevraagd van de fiscus. Echter is het betalen van de BTW voor veel ondernemers lang niet altijd mogelijk of wenselijk. Hoewel je de BTW terug krijgt kan het zijn dat je op dit moment niet beschikt over de financiële middelen of liever een reserve houdt. Met name starters lopen tegen deze situatie aan.

BTW leasevoorraad

BTW-vrijgestelde beroepen: Kan ik 100% een auto leasen?

Er geldt echter voor enkele branches een uitzondering, namelijk: het Onderwijs, Sociaal culturele instellingen, de Gezondheidszorg, Financiële diensten en verzekeringen, Juridisch advies & Media gerelateerde branches. Als ondernemer ben je niet BTW-plichtig en je vindt het nogal belachelijk om de BTW te moeten betalen voor een BTW auto als je niet verplicht bent om de BTW voor te schieten. Helemaal mee eens! Hiervoor is de bank bereid om de volledige verkoopprijs (incl. BTW) te financieren. Deze regel is geldig voor de bovenstaande BTW-vrijgestelde branches/beroepen.

Ben jij een ondernemer die zijn/haar beroep beoefend in een BTW-vrijgestelde branche? Dan is het verstandig om een Financial Lease aanvraag op-maat in te sturen. De leaseadviseur van Orange Lease zal zorgvuldig je wensen aanhoren en je aanvraag op maat behandelen. Doe nu een vrijblijvende Financial lease aanvraag of neem direct contact op voor meer informatie.

Dien nu jouw financial lease aanvraag inContact opnemen met een leaseadviseurWhatsAppen



Terug naar overzicht